Dobra praktyka
Kuchnia to nie apteka.
Irmina Buczek, dr Marcin M. Chrzanowski, dr Małgorzata Musialik
Przepisy na ten sam wypiek mogą znacznie się od siebie różnić składem procentowym składników, a mimo to ciasta po upieczeniu będą miały podobny wygląd i smak. Osoby przygotowujące smaczne wypieki twierdzą, że podchodzą do przepisów intuicyjnie w myśl zasady, że kuchnia to nie apteka. Pomysł na lekcje jest próbą sprawdzenia, czy istnieją jakieś zasady dotyczące stosunków wagowych czy też objętościowych składników w różnych przepisach na to samo ciasto.
- kalkulatory, ewentualnie telefony komórkowe lub komputer z arkuszem kalkulacyjnym np. Excel.
- tabele miar i wag dla produktów spożywczych
- różne przepisy na ciasto jednego typu
- ewentualnie: waga, mąka, sito, szklanki, miska (do wykonania pokazu nauczyciela lub eksperymentu wykonanego przez uczniów: Porównanie masy szklanki mąki przesianej ze szklanką mąki nieprzesianej).
Rozwijanie postawy badawczej i umiejętności posługiwania się metodą naukową do rozwiązywania problemów.
Utwór jest chroniony prawem autorskim. Zasady i warunki korzystania z niego określa Regulamin Serwisu Bazy Dobrych Praktyk.
"Masz uwagi do treści? Uważasz, że zawiera błąd? Napisz na bnd@ibe.edu.pl